Zawód zarządcy nieruchomości - Dewerenda, Anna (Property Manager Profession, 2022)
Celem opracowania było przedstawienie zawodu zarządcy nieruchomości, ze wskazaniem jego praw i obowiązków, realizującego zrównoważone zarządzanie nimi. W wyniku przeprowadzonych analiz literatury przedmiotu, aktów prawnych i wyroków została potwierdzona teza, że zawód zarządcy nieruchomości jest niezwykle odpowiedzialny. W opracowaniu ukazano, czym są nieruchomości i jak istotną rolę odgrywa zarządca nieruchomości, gdyż konieczne jest, aby dbał on o sprawne funkcjonowanie przedmiotu umowy – od strony zarówno technicznej, jak i prawnej. Zawód zarządcy nieruchomości każdego dnia niesie ze sobą różne wyzwania, dlatego konieczne jest, aby osoba wykonująca tę profesję dysponowała obszerną wiedzą z różnych dziedzin. Duża liczba pracujących na takim stanowisku świadczy o tym, że pojedynczy właściciele budynków, wspólnoty mieszkaniowe czy też spółdzielnie mieszkaniowe stale poszukują kompetentnych osób, które w sposób profesjonalny będą potrafiły dbać o budynki o różnym przeznaczeniu.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 9-19
Keywords: nieruchomości; zarządzanie nieruchomościami; zawód zarządcy nieruchomości; real estate; real estate management; real estate manager profession