Polityka rachunkowości w Lasach Państwowych na podstawie Nadleśnictwa Turawa - Hornik, Jessica (Accounting Policy in State Forests based on the Turawa Forest District, 2022)
Lasy są nieruchomościami, dlatego w artykule zwrócono uwagę na specyfikę prowadzonej w nich działalności i jej wpływ na zakres polityki rachunkowości. Celem badania było przedstawienie polityki rachunkowości dostosowanej do charakterystyki podmiotu – nadleśnictwa zarządzanego przez gospodarstwo leśne Lasy Państwowe. Badania potwierdziły, że polityka rachunkowości jednostki uwzględnia specyfikę wykorzystywanych przez podmiot zasobów i źródeł ich finansowania. Specyfika rachunkowości Lasów Państwowych wynika z tego, że zarządzają one nieruchomościami należącymi do Skarbu Państwa. Gospodarstwo tworzy Fundusz Leśny, a jego działalność podstawowa polega na gospodarowaniu elementami lasu, tzn. na pozyskiwaniu i sprzedaży m.in. drewna. Jednostka ma swój własny program księgowy do ewidencji, System Informatyczny Lasów Państwowych (SILP), oraz plan kont dostosowany do biologicznego cyklu rozwoju drzewostanów, co wskazuje na to, że jej rachunkowość odwzorowuje specyfikę działalności.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 41-61
Keywords: nieruchomości; lasy; grunty; rachunkowość; polityka rachunkowości; real estate; forests; land; accounting; accounting policy