Likwidacja i rekultywacja zakładów górniczych kopalń węgla brunatnego - Osiński, Krystian (Liquidation and Reclamation of Mining Sites of Lignite Mines, 2022)
W zdecydowanej większości prace likwidacyjne w kopalni dotyczą obiektów zakładu górniczego i koncentrują się na rekultywacji i zagospodarowaniu terenów pogórniczych. W pracy wyjaśniono różnice między kopalnią a zakładem górniczym. Przedstawiono przesłanki rekultywacji. Po wydobyciu węgla rekultywacja jest obowiązkiem prawnym zakładu górniczego, dlatego też wymaga tworzenia rezerw na koszty jej przeprowadzania. Wniosek główny z badania jest następujący: rekultywację zaczęto uznawać za integralną część działalności górniczej, mającą na celu odtworzenie przekształconych elementów środowiska, które warunkują jego racjonalne zagospodarowanie i użyteczność społeczną. Należy przedsięwziąć niezbędne środki w celu ochrony środowiska oraz rekultywacji gruntów po działalności górniczej. Działalność w zakresie rekultywacji terenów pogórniczych odniesiono do kopalń Zagłębia Konińsko-Tureckiego, tj. KWB Konin i KWB Adamów, które jako pierwsze w branży przystąpiły do rewitalizacji gruntów poodkrywkowych.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 81-96
Keywords: likwidacja; rekultywacja; restrukturyzacja; koszty; zakład górniczy; decommissioning; reclamation; restructuring; costs; mining plant