Istota zarządzania nieruchomościami komercyjnymi w czasie pandemii COVID-19 - Pindral, Aneta (The Essence of Commercial Real Estate Management during the COVID-19 Pandemic, 2022)
Jedną z możliwości gospodarczego wykorzystywania centrów handlowych, zwanych nieruchomościami komercyjnymi, jest wynajem powierzchni. Po wybuchu pandemii wprowadzono restrykcje związane z funkcjonowaniem centrów handlowych oraz ustawową regulację czynszów, co zdestabilizowało sytuację finansową wynajmujących. Spowodowało to spadek przychodów z najmu i postawiło centra handlowe w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Celem opracowania jest ocena skutków wprowadzenia restrykcji covidowych w obiektach handlowych powyżej 2000 m2. Wprowadzając kryteria rozgraniczające obiekty handlowe, zwrócono szczególną uwagę na sposób klasyfikacji przychodów oraz kosztów i przedstawiono główne zadania zarządców obiektów handlowych. O tym, czy obiekt handlowy będzie prosperował w bardzo dobrej kondycji finansowej, decyduje optymalizacja przychodów i kosztów, co wymaga prawidłowej jej kalkulacji. Zarządzanie kosztami i utrzymanie w gotowości użytkowej nieruchomości to podstawowe zadanie zarządcy.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 97-118
Keywords: zarządzanie; nieruchomości komercyjne; budżet kosztów; budżet przychodów; management; commercial real estate; cost budget; revenue budget