Opodatkowanie dochodów z nieruchomości - Szczepaniak, Anna (Taxation of Income from Real Estate, 2022)
W artykule przedstawiona została problematyka opodatkowania dochodów uzyskiwanych z nieruchomości. Zaprezentowano dwa źródła osiągania dochodów związanych z nieruchomością – najem obiektu i jego sprzedaż. Następnie omówiono kwestie warunkujące obciążenie podatkiem dochodowym środków uzyskanych z tych tytułów. Ponadto w artykule przedstawione zostało opodatkowanie najmu i sprzedaży nieruchomości podatkiem od towarów i usług (VAT).
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 119-135
Keywords: dochody z nieruchomości; opodatkowanie najmu nieruchomości; opodatkowanie sprzedaży nieruchomości; podatek VAT od najmu nieruchomości; real estate income; real estate rent income taxation; real estate sale income taxation; real estate rent value added tax; real estate sale value added tax