Ocena wartości informacyjnej (poznawczej) indeksu В jako miary wpływu opodatkowania dochodu na opłacalność inwestycji w działalność B+R - Adamczyk, Adam (Evaluation of the В-index as a Measure Assessing the Influence of Incomc Taxation on R&D Profitability, 2010)
W ostatnich dwudziestu latach wzrosło zainteresowanie państw wykorzystaniem bodźców podatkowych do wspierania działalności B+R przedsiębiorstw. W związku z tym pojawiła się również potrzeba stworzenia miary pozwalającej na analizę oddziaływania tego rodzaju bodźców na przedsiębiorstwa. Obecnie najpopularniejszą stosowaną miarą wpływu opodatkowania na działalność B+R jest stworzony na początku lat 80. XX w. indeks B. Celem artykułu jest ocena wartości informacyjnej tej miary, w szczególności w aspekcie realistyczności przyjętych założeń oraz pola recepcji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 13-21
Keywords: innowacje; B+R; opodatkowanie