Złoto jako rodzaj alternatywnej inwestycji w okresie zawirowań na rynkach finansowych - Buszko, Michał (Gold as an Alternative Investment in Times of Financial Markets Disturbances, 2010)
Złoto stanowi coraz bardziej popularny rodzaj inwestycji. Metal ten stosowany był do produkcji biżuterii i monet, a w XIX w. stał się międzynarodowym pieniądzem rezerwowym. Przez wiele lat cena złota na rynku światowym była stała, co pozwalało na pełnienie przez złoto funkcji środka płatniczego i przechowywania bogactwa. Zawirowania polityczne i gospodarcze lat 70. XX w. doprowadziły do uwolnienia ceny złota, a sam metal zaczął być traktowany jako zabezpieczenie przed inflacją. W XXI w. złoto stało się inwestycją portfelową, a na rynku światowym pojawiły się liczne instrumenty finansowe opierające na jego cenie. Dostęp do złota stał się tym samym powszechny. Wartość złota w latach 2002-2009 istotnie wzrosła, co spowodowało, że metal ten stał się jedną z najlepszych form zabezpieczenia kapitału w okresie kryzysu subprime.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 35-47
Keywords: złoto; inwestycje; instrumenty pochodne; produkty strukturyzowane; ETF