Własności asymetrycznych opcji potęgowych - Dziawgo, Ewa (Properties of Asymmetric Power Options, 2010)
W artykule zostały scharakteryzowane asymetryczne opcje potęgowe: typy opcji, funkcje wypłaty, modele wyceny, zasady funkcjonowania. Na podstawie symulacji wyceny asymetrycznych opcji potęgowych i zwykłych opcji wystawionych na EUR/PLN dokonano analizy kształtowania się cen oraz zbadano wpływ wybranych czynników na cenę rozpatrywanych opcji. Celem artykułu jest porównanie własności opcji zwykłych i potęgowych opcji asymetrycznych oraz wskazanie możliwości zastosowania opcji potęgowych w zarządzaniu ryzykiem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 48-61
Keywords: funkcja wypłaty; opcja potęgowa