Polskie klasyczne metody wczesnego ostrzegania przed upadłością : zastosowanie na rynku bankowym - Folwarski, Mateusz (Polish Classical Methods for Forewarning Against a Collapse and their Application to Financial Markets, 2010)
Wśród wszystkich metod wczesnego ostrzegania przed upadłością analizowane zostały polskie metody klasyczne: metody oceny zdolności kredytowej, metoda Mączyńskiej, metoda Gabrusewicza oraz metoda Appanzellera. W sektorze bankowości komercyjnej w roku 2008 działały 52 banki. Analizie poddane zostały dwa banki funkcjonujące w sektorze klienta detalicznego. Do tego badania wykorzystano jedną z metod - metodę Mączyńskiej. Metoda ta wykazała, iż oba badane banki nie wykazują możliwości bankructwa. Wielkości miernika, który determinował sytuację w bankach, znacznie przekraczają minimalną wielkość do oceny bardzo dobrej. W Nordea Banku wielkość tego wskaźnika jest trzykrotnie wyższa aniżeli granica, której przekroczenie pozwala zaliczyć przedsiębiorstwo do grupy bardzo dobrych organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 71-78
Keywords: upadłość przedsiębiorstwa; metoda Mączyńskiej; bankowość elektroniczna