Kredyty bankowe dla przedsiębiorstw na tle innych form finansowania zewnętrznego - Galbarczyk, Tamara (Bank Credits for Companies as Compared with Other Forms of External Funding, 2010)
W kontekście poszukiwania optymalnej struktury kapitału pojawia się pytanie, w jakim stopniu przedsiębiorstwa wykorzystują kapitały obce. Z uwagi na obszerność problematyki analizę ograniczono do form najczęściej wykorzystywanych, jak kredyty kupieckie i bankowe, emisja dłużnych papierów wartościowych oraz leasing i faktoring. Spośród nich największy udział w kapitałach obcych (22-25%) miały kredyty bankowe. Udział zobowiązań z tytułu emisji papierów dłużnych, leasingu i faktoringu rósł, ale nie przekraczał 5%. Udział pozostałych zobowiązań spadł, ale wynosił ponad 60% w 2007 r. Głównym ich składnikiem są prawdopodobnie zobowiązania wobec dostawców z tytułu zaciągniętych kredytów kupieckich. Przedstawione dane wydają się potwierdzać, że niezależnie od szerokiego spektrum dostępnych źródeł zewnętrznego finansowania przedsiębiorstw, podstawowe znaczenie mają kredyty kupieckie i bankowe, stanowiące najstarsze i najbardziej klasyczne formy pozyskiwania kapitałów obcych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 89-97
Keywords: finansowanie zewnętrzne przedsiębiorstwa; kredyty bankowe