Model procesu decyzyjnego funduszy venture capital w kontekście teorii podejmowania decyzji - Grzech, Aleksandra (The Model of Decision-making Process of Venture Capital Funds in the Context of Decision-making Theory, 2010)
Z przeglądu modeli prezentowanych w literaturze polskiej oraz anglojęzycznej wynika, że proces podejmowania decyzji inwestycyjnej przez fundusze venture capital nie został usystematyzowany. Autorka referatu podjęła próbę usystematyzowania tego procesu, opierając się na teorii podejmowania decyzji. Za powszechnie stosowaną przez fundusze VC praktykę wyboru inwestycji można uznać: określenie strategii inwestycyjnej i kryteriów selekcji, wstępne poznanie biznesu, zapoznanie się z biznesplanem, przeprowadzenie due diligence, podjęcie decyzji. Działania te można odnieść do etapów procesu decyzyjnego, jaki jest opisywany w teorii podejmowania decyzji. Uwzględniając specyfikę działań funduszy oraz koncepcje obecne w teorii, autorka zaproponowała model procesu podejmowania decyzji przez fundusze venture capital.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 105-114
Keywords: proces decyzyjny; decyzje inwestycyjne; venture capital