Procedura szacowania wartości przedsiębiorstwa na podstawie analizy wariantów strategicznych - Kąkol, Wiesław (Company Valuation Procedure Based on Alternative Strategy Analysis, 2010)
Według metody zdyskontowanych przepływów pieniężnych wartość firmy równa się jej zdyskontowanym obecnie przyszłym przepływom pieniężnym. Ich wartość zależy od oddziałujących na firmę czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Sposób zachowania się przedsiębiorstwa na rynku polegający na odpowiedniej konfiguracji tych czynników to strategia firmy. Nadrzędnym celem przedsiębiorstwa jest maksymalizacja jego wartości, więc zarząd firmy będzie się starał tak dobrać strategię, żeby cel ten był osiągany. Proces wyceny przedsiębiorstwa powinien mieć więc początek w określeniu wariantów strategii możliwych do zrealizowania w danej sytuacji ekonomicznej. Ich przygotowanie daje korzyść: wskazanie kierunków rozwoju przedsiębiorstwa. Działaniem kończącym procedurę wyceny jest wówczas wybór między możliwościami strategicznymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 134-140
Keywords: wycena; strategia; wartość przedsiębiorstwa; analiza strategiczna; kreowanie wartości firmy