Wynik finansowy jako przedmiot polityki rachunkowości w zakładzie ubezpieczeń - Lament, Marzanna (The Financial Result as The Accounting Policy Subject in an Insurance Company, 2010)
Zakłady ubezpieczeń jako instytucje finansowe mają odmienny od pozostałych jednostek gospodarczych sposób ustalania wyniku finansowego wynikający ze specyfiki ich działalności wpływającej na przyjęte rozwiązania w zakresie rachunkowości. Także podział wyniku finansowego w dużej mierze zdeterminowany jest względami bezpieczeństwa finansowego zakładów ubezpieczeń. Opracowanie wskazuje na podobieństwa i różnice w polityce rachunkowości zakładów ubezpieczeń w odniesieniu do pozostałych podmiotów w obszarze wyniku finansowego, tj. w odniesieniu do zasad jego ustalania oraz podziału. Przedstawia także politykę podziału zysku w zakładach ubezpieczeń funkcjonujących na polskim rynku ubezpieczeniowym w latach 2005-2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 162-170
Keywords: finanse zakładów ubezpieczeń; rachunkowość ubezpieczeniowa; polityka rachunkowości