Kapitał własny - wybrane zagadnienia - Parkitna, Agnieszka; Górski, Arkadiusz (Own Capital - Selected Issues, 2010)
Literatura przedmiotu szeroko i wnikliwie prezentuje różne aspekty zarządzania kapitałem własnym, co świadczy o jego wadze i istotności. Analiza struktury kapitału powinna adaptować nowoczesne narzędzia służce lepszemu jej wykorzystaniu. Oprócz danych finansowych badanej jednostki istotne jest zdefiniowanie czynników wpływających na poziom kapitałów własnych w przedsiębiorstwie, a w szczególności na ich rentowność. Świadome kształtowanie struktury kapitału własnego powinno dążyć do obniżenia kosztu kapitału. Na kształtowanie struktury kapitałów ma wpływ wiele czynników. W związku z tym należy dążyć do możliwość zrozumienia mechanizmów rządzących zależnościami pomiędzy wielkościami ekonomicznymi determinującymi rentowność kapitałów własnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 213-223
Keywords: kapitał własny; struktora kapitału; rentowność