Możliwość pozyskiwania informacji o kapitale intelektualnym z raportów rocznych wybranych spółek z GPW w Warszawie - Rogowski, Waldemar; Leszczyńska, Kamila (The Possibility of Acquiring Information about Intellectual Capital from Annual Reports of Companies Quoted on Warsaw Stock Exchange, 2010)
Artykuł porusza problematykę ilości, jakości oraz zakresu danych na temat elementów kapitału intelektualnego ujawnianych w raportach rocznych. Przeprowadzono weryfikację raportów rocznych spółek "nowej ekonomii" czyli bazujących w swej działalności głównie na aktywach niematerialnych, które są notowane na GPW w Warszawie. Funkcjonują w branżach: konsultingowej (DGA SA), medialnej (TVN SA) i informatycznej (One-2-One SA). Raporty rozpatrywane są w okresie kolejnych trzech lat (2006-2008). Opisany jest stan ujawnień, zmiany, jakie nastąpiły w tej kwestii w ciągu 3 lat oraz subiektywna ich ocena. Każdemu z raportów zostały nadane syntetyczne oceny w skali od 1 do 5. Na koniec przedstawiono podsumowanie wyników analizy oraz wnioski, zwracając uwagę na przyczyny i skutki istniejących braków w raportach oraz możliwe rozwiązania problemu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 276-283
Keywords: kapitał intelektualny; raportowanie kapitału intelektualnego; luka informacyjna; kategoryzacja kapitału intelektualnego