Znaczenie banków spółdzielczych w finansowaniu działalności przedsiębiorstw w Polsce - Rosa, Anna (The Role of Co-operative Banks in Financing of Enterprises in Poland, 2010)
W artykule skoncentrowano się na zagadnieniach związanych z rolą, jaka odgrywają banki spółdzielcze w finansowaniu działalności sektora niefinansowego (w tym podmiotów gospodarczych) w Polsce. Przestawiono rodzaje oferowanych przez banki spółdzielcze kredytów oraz wartość udzielonych kredytów od roku 2006 do września. 2009 r. Z uzyskanych danych wynika, że m.in. poprzez wzrost akcji kredytowej banki te stopniowo umacniają swoją pozycję rynkową.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 284-290
Keywords: banki spółdzielcze; kredyty bankowe; sektor niefinansowy