Wpływ zmienności kursów walutowych na ryzyko kredytowe banków - Stefański, Artur; Stoła, Emilia (The Influence of Currency Fluctuations on Banks' Credit Risk, 2010)
W wyniku kryzysu finansowego z 2008 r. i globalnej recesji gospodarczej, w tym m.in. wahań kursów walutowych, sytuacja na polskim rynku bankowym pogorszyła się. Efektem zaostrzeń polityki kredytowej banków komercyjnych są trudności w pozyskiwaniu kredytów przez przedsiębiorców i klientów detalicznych. Mimo zmian w procedurze przyznawania kredytów pojawiły się wątpliwości co do bezpieczeństwa funkcjonowania banków w polskim sektorze bankowym. Celem opracowania było określenie wpływu zmian kursów walutowych na poziom kredytów nieregularnych w portfelach kredytów walutowych na próbie badawczej dwóch banków: spółdzielczego i komercyjnego. W obu przypadkach skutkiem zmian bieżących kursów euro i dolara był wzrost niespłacanych kredytów walutowych, na walutowe należności nieregularne miały także wpływ zmiany kursu euro z przesunięciem o 3 miesiące.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 318-329
Keywords: ryzyko kredytowe; kursy walutowe; banki