Opcje jako instrument hedgingu - kilka scenariuszy - Szopa, Andrzej (Options as Hedging Instruments : a Few Scenarios, 2010)
W opracowaniu podjęto próbę ustalenia prostego schematu umożliwiającego określenie konsekwencji przyjęcia strategii opcyjnej. Uwagę skoncentrowano na strategiach hedgingowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że jedynymi skutecznymi kombinacjami opcyjnymi są tzw. spready, czyli kombinacje oparte na tym samym rodzaju opcji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 330-337
Keywords: opcje; hedging; spekulacja; delta; put; call