Zastosowanie metod dochodowych w standardach wyceny biznesowej (wyceny przedsiębiorstw i kapitału własnego) - Szymański, Piotr (Income Approach in Business Valuation Standards (Valuation of Companies and Equity), 2010)
W artykule zaprezentowano problem zastosowania metod dochodowych z punktu widzenia celu wyceny biznesowej i standardów wartości. Metoda dochodowa, której źródła upatruje się średniowiecznych pracach, jest obecnie jedną z dwóch najpopularniejszych metod wyceny biznesowej. Brak regulacji w Polsce w zakresie relacji pomiędzy standardami wartości, celami wyceny i metodami wyceny powoduje szereg komplikacji w procesie prywatyzacji przedsiębiorstw, w przypadku konfliktu między właścicielami przedsiębiorstw, w przypadku naruszania praw akcjonariuszy mniejszościowych oraz w innych sytuacjach, gdzie wycena biznesowa jest niezbędna.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 338-347
Keywords: standard wyceny; wycena przedsiębiorstw; metoda dochodowa; cele wyceny; standardy wartości