Cash-Flow-at-Risk w ocenie ryzyka inwestycji - Wilimowska, Zofia; Szczepańska, Joanna (Cash-Flow-at-Risk - Investment Risk Assessment, 2010)
W artykule poruszono tematykę inwestycji i ryzyka. Metody badania opłacalności inwestycji oparte są na przepływach pieniężnych. W artykule zaprezentowana została metoda zawarcia elementu ryzyka w kalkulacji przepływów pieniężnych. Została ona zaproponowana przez Riskmetrics Group we współpracy z różnymi działami. j.P. Morgan. Pokazano, jak zasady Value-at-Risk mogą być zastosowane w warunkach funkcjonowania przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 367-375
Keywords: ryzyko; inwestycje rzeczowe; zarządzanie; miara ryzyka