Sposobу optymalizacji kosztów strategii zabezpieczających - Ożga, Paweł (Optimizing Costs of Hedging Strategies, 2010)
Niniejszy referat ma na celu przedstawienie instrumentów pochodnych i strategii, które mogą zostać wykorzystane przez przedsiębiorstwa zabezpieczające się przed spadkami cen aktywów bazowych, a szczególnie kursów walutowych. Główny nacisk został położony na omówienie rozwiązań, które stanowią efektywne zabezpieczenie fizycznych ekspozycji przedsiębiorstw, a jednocześnie są dla nich bezpieczne, tzn. nie generują dodatkowego ryzyka. Ponadto wskazano strategie, w stosunku do których znany jest całkowity koszt ich poniesienia już w momencie zawarcia oraz sposoby ograniczenia wydatków z tego tytułu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 201-212
Keywords: opcje; strategie "zerokosztowe"; zabezpieczenia; strategie lewarowane