Badania przedsiębiorstw rodzinnych - dylematy metodologiczne i aplikacyjne - Nikodemska-Wołowik, Anna Maria (Research on Family Enterprises in Poland - Methodological and Implementing Dilemmas, 2010)
W referacie zaprezentowano wybrane problemy zarówno metodologiczne, jak i aplikacyjne, jakie stanęły przed badaczami podczas realizacji projektu nt. funkcjonowania przedsiębiorstw rodzinnych (FE) w Polsce. Odniesiono się także cło badań poświęconych tematyce FE przeprowadzanych w skali międzynarodowej, skrótowo omawiając ważniejsze dokonania na tym polu. Skoncentrowano się zwłaszcza na wyzwaniu związanym z operacjonalizacją pojęcia "przedsiębiorstwo rodzinne", a także na wycinkowych kwestiach dotyczących procedury doboru próby.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 40-46
Keywords: przedsiębiorstwa rodzinne; Unia Europejska; zdefiniowane przedmioty badań