Zastosowanie metody environmental scanning w procesie budowy pozycji rynkowej klubu sportowego - Waśkowski, Zygmunt (Using Environmental Scanning Method in the Process of Building Market Position of Sport Organization, 2010)
Budowanie przewagi konkurencyjnej i pozycji rynkowej klubu sportowego powinno być oparte na wnikliwej analizie warunków otoczenia, a także rysujących się w nim szans i zagrożeń. Metoda environmental scanning pozwala na pełny monitoring bliższego otoczenia organizacji, budowanie scenariuszy wydarzeń i na tej podstawie podejmowanie decyzji marketingowych. Efektywność jej stosowania jest warunkowana systemowym podejściem do problemu badania rynku sportu i zaangażowaniem przedstawicieli zarządu klubu, którzy mają umiejętności analizowania faktów, wyciągania wniosków i przewidywania trendów rozwoju. Przewaga tej metody nad innym sposobami analizy sytuacji polega na systemowym podejściu, holistycznym ujęciu zagadnienia, koncentrowaniu się na przyszłości i możliwości wprowadzania zmian i udoskonaleń w jej stosowaniu. Słowa kluczowe: marketing w sporcie, analiza otoczenia klubu sportowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 63-69
Keywords: marketing w sporcie; analiza otoczenia klubu sportowego