Segmentacja rynku - bariery metodyczne i organizacyjne - Karasiewicz, Grzegorz; Wykrytowicz, Jan (Market Segmentation - Methodological and Organizational Barriers, 2010)
Od wprowadzenia do teorii marketingu w 1956 roku przez Smitha pojęcia "segmentacja rynku" stało się ono jednym z najczęściej poruszanych zagadnień w publikacjach marketingowych. W ostatnim czasie coraz więcej uwagi w literaturze przedmiotu poświęca się ograniczeniom stosowania segmentacji i rozbieżnościom między modelami teoretycznymi a praktyką stosowania podejścia segmentacyjnego. W niniejszym tekście autorzy dokonują przeglądu literatury poświęconej tym kwestią i proponują klasyfikację barier w odniesieniu do poszczególnych etapów segmentacji rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 70-80
Keywords: etapy segmentacji; bariety segmentacji; implementacja segmentacji