Infrastruktura ekologiczna elementem realizacji rozwoju zrównoważonego podkarpackich obszarów ONW - Baran, Ewa (Ecological Infrastructure as an Element of Less Favoured Areas (LFA) Sustainable Development Strategy in the Podkarpackie Voivodship, 2010)
Realizacja polityki rozwoju zrównoważonego wymaga podejmowania działań mających na celu takie gospodarowanie obszarem, które zapewni przyszły jego rozwój z możliwością korzystania z zasobów środowiska naturalnego. Mając powyższe na względzie, w opracowaniu zaprezentowano stan infrastruktury ekologicznej i jej zmiany na obszarach wiejskich Podkarpacia. Szczególną uwagę zwrócono na jednostki posiadające niekorzystne warunki rozwoju gospodarczego, posiadające jednocześnie wysokie walory środowiska przyrodniczego, gdyż ich utrzymanie powiązane jest z realizacją inwestycji infrastrukturalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 27-38
Keywords: infrastruktura; rozwój zrównoważony; gminy wiejskie