Wsparcie konkurencyjności regionów przez klastry - Barej, Emilia (Support for Competitiveness of Regions by Clusters, 2010)
Koncepcja klastrów stanowi nowy sposób myślenia o kreowaniu konkurencyjności zarówno przedsiębiorstw jak i regionów. W artykule omówiono jak klastry biznesowe stymulują współpracę między poszczególnymi podmiotami życia gospodarczego, a przez to przyczyniają się do wzrostu konkurencyjności regionu, na którym dany klaster funkcjonuje. Współpraca i konkurencja, jak również czynnik lokalizacji to główne elementy koncepcji klastra. W artykule opisano 2 klastry województwa zachodniopomorskiego i ich wpływ na rozwój konkurencyjności w regionie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 52-60
Keywords: konkurencyjność regionów; klastry; inicjatywy klastrowe