Przemiany systemowo-instytucjonalne w sektorze bankowym w Polsce w latach 1989-2009 - Baszyński, Adam (Institutional Transformation in the Polish Banking Sector in the Years 1989-2009, 2010)
Przemiany instytucjonalne - obok liberalizacji i stabilizacji - są zasadniczym elementem procesu transformacji gospodarczej. Zmiany legislacyjne przygotowane w II połowie lat 80. XX w. pozwoliły wdrożyć podstawy dwuszczeblowego sektora bankowego już na początku przemian gospodarczych. Obserwowana w kolejnych latach aktywność założycielska podmiotów prywatnych doprowadziła do powstania rozbudowanej struktury instytucjonalnej sektora bankowego w Polsce, opartego głównie na bankach uniwersalnych. Struktura ta osiągnęła w stosunkowo krótkim czasie dojrzałość instytucjonalną, która umożliwiła wypełnianie funkcji sektora bankowego w gospodarce narodowej oraz współpracę z systemami bankowymi rozwiniętych gospodarek rynkowych innych państw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 61-80
Keywords: sektor bankowy; instytucje; transformacja gospodarcza