Konkurencja i konkurencyjność na rynku pracy : ujęcie katalaktyczne - Drobny, Paweł (Competition and Competitiveness in the Labour Market : Catallactic Approach, 2010)
Artykuł został poświęcony konkurencji i konkurencyjności na rynku pracy. Jest to próba przedstawienia tego procesu w ujęciu katalaktycznym. W tym celu autor odwołuje się do neoaustriackiej teorii ekonomii i stara się odpowiedzieć na następujące pytania: Co to jest konkurencja i w czym przejawia się na rynku pracy? Co to znaczy, że pracownik jest konkurencyjny? Jakie znaczenie dla konkurencyjności pracownika ma jego przedsiębiorczość oraz kapitał ludzki? Jaką rolę w procesie konkurencji na rynku pracy odgrywa polityka konkurencji?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 198-214
Keywords: konkurencja; konkurencyjność; kapitał ludzki; przedsiębiorczość; rynek pracy; polityka konkurencji