Motywy fuzji i przejęć a konflikty wynikające z ich realizacji na przykładzie fuzji AOL z Time Warner - Gąsior, Aleksandra (Mergers and Acquisitions' Motives vs. Conflicts Resulting from Their Implementation on the Example of AOL-Time Warner Merger, 2010)
Motywy przeprowadzenia fuzji bądź przejęcia są tak różne jak różne są przedsiębiorstwa, które się ich podejmują. Proces fuzji i przejęcia nie należy do najłatwiejszych i nie za każdym razem kończy się sukcesem. Można być silnym przedsiębiorstwem o dobrej kondycji finansowej, ale nieprawidłowy dobór kontrahenta może doprowadzić do wyniszczenia kondycji finansowej przejmowanego i nie pomóc przejmującemu. Należy pamiętać, że fuzja bądź przejęcie powinna być dobrze zaplanowana, gdzie dba się o najdrobniejsze szczegóły i przestrzega rzetelności w przygotowywaniu oceny kontrahenta, są to rzeczy, bez których firmy nie powinny podejmować decyzji o realizacji M&A.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 231-243
Keywords: fuzje; przejęcia; motywy; niepowodzenie; due diligence