Wybrane zagadnienia obecnego kryzysu ekonomicznego - Grzelak, Aleksander (Selected Theoretical and Real Questions of Economic Crises, 2010)
Głównym celem artykułu jest dokonanie oceny obecnego kryzysu ekonomicznego, rozpoczętego w 2007 r. Zostało to zrealizowane z uwzględnieniem tła teoretycznego oraz realnych konsekwencji dla funkcjonowania gospodarek, w tym gospodarki polskiej. Po analizie teorii kryzysów przeanalizowano mechanizm obecnego kryzysu ekonomicznego wraz z jego skutkami dla gospodarki realnej. Wskazano na istotną rolę uregulowań rynków finansowych i działań antykryzysowych. W końcowej części artykułu zawarto refleksje, wynikające z wcześniejszych rozważań, odnośnie sytuacji gospodarczej i jej perspektyw w Polsce. Zwrócono uwagę na kwestie dotyczące wspomagania sektora finansowego środkami publicznymi oraz na potencjalne możliwości poprawy sytuacji ekonomicznej, wiążące się z większym wykorzystaniem środków z funduszy strukturalnych UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 244-255
Keywords: kryzys ekonomiczny; teorie kryzysów