Kooperacja przedsiębiorstw w ujęciu syntetycznym - Guzdek, Sylwia (Cooperation between Businesses : Synthetic Approach, 2010)
Globalizacja stwarza ogromne możliwość rozwoju przedsiębiorstw. Obserwujemy tzw. wielki paradoks zarządzania, polegający na tym, że rosnąca konkurencja wymaga rosnącej kooperacji. Artykuł jest próbą syntezy najważniejszych informacji dotyczących kooperacji przedsiębiorstw. Autorka artykułu przedstawiła różnicę między pojęciami: współpraca, kooperacja, kooperencja oraz klasyfikację form kooperacji przedsiębiorstw, a w szczególności struktur klastrowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 265-279
Keywords: kooperacja; kooperencja; klastry