Kompetencje Systemu Rezerwy Federalnej Stanów Zjednoczonych wobec dużych banków według projektu Ustawy o Amerykańskiej Stabilności Finansowej z 2010 roku - Huterski, Robert; Huterska, Agnieszka (Competence of the Federal Reserve System Towards Large Banks According to the American Financial Stability Act of 2010, 2010)
Projekt Ustawy o Amerykańskiej Stabilności Finansowej z 2010 r. zakłada radykalną zmianę uprawnień regulacyjnych Systemu Rezerwy Federalnej wobec dużych banków. Ma temu towarzyszyć gruntowna przebudowa całego systemu agend rządowych regulujących amerykański rynek finansowy, prowadząc do wzmocnienia banku centralnego i zwiększenia przejrzystości jego działania. Obawy związane z projektem to bardzo wysokie koszty jego wdrożenia, przeregulowanie i zbiurokratyzowanie systemu finansowego, potencjalny negatywny wpływ na jakość polityki pieniężnej banku centralnego, nadmierna kontrola nad bankami ze strony rządu oraz brak systemowego zabezpieczenia przed nadmierną emisją pieniądza i długu publicznego, z których wchłonięciem system bankowy może sobie nie poradzić.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 280-295
Keywords: bankowość centralna; kryzys finansowy; stabilność finansowa; System Rezerwy Federalnej Stanów Zjednoczonych