Znaczenie złota jako składnika światowych oficjalnych aktywów rezerwowych - Jurek, Michał (Gold as an Element of the Global Official Holdings of Reserve Assets, 2010)
W artykule podjęto analizę znaczenia złota jako składnika oficjalnych aktywów rezerwowych. Wynika z niej, że od początku lat 90. XX w. banki centralne krajów wysoko rozwiniętych zmniejszają rezerwy złota. Nie obserwuje się również wzmożonego zainteresowania złotem, jako składnikiem oficjalnych aktywów rezerwowych, ze strony krajów rozwiniętych i rozwijających się. Sprzedaż części rezerw złota przez MFW wskutek globalnego kryzysu finansowego nie zmieni tej tendencji. Nie ma więc warunków sprzyjających utworzeniu nowej międzynarodowej lub regionalnej jednostki pieniężnej powiązanej ze złotem, lub powiązaniu już istniejących walut ze złotem. Pomysły tego typu trzeba traktować jako utopijne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 320-327
Keywords: złoto; oficjalne aktywa rezerwowe; oficjalne rezerwy walutowe