Analiza porównawcza rozwoju województw regionu pomorskiego - Karmowska, Grażyna (Comparative Analysis of Pomerania Region Development, 2010)
Celem niniejszego opracowania jest wykazanie, że województwa o podobnym położeniu geograficznym i uwarunkowaniach gospodarczych różnią się między sobą dynamiką rozwoju gospodarczego. Obiektami badań są województwa północnej Polski: zachodniopomorskie i pomorskie. Dokonano analizy porównawczej obu województw. Porównano wybrane mierniki rozwoju oraz zbadano ich dynamikę. Z porównań mierników produkcji materialnej wynika, że województwo pomorskie przewyższa potencjałem produkcyjnym województwo zachodniopomorskie. Funkcje trendu, wskazują na wyższą dynamikę wzrostu w województwie pomorskim wartości PKB, nakładów inwestycyjnych, wartości dodanej brutto i produkcji sprzedanej przemysłu. Porównując poziomu rozwoju obu województw, z wykorzystaniem metody Perkala, stwierdzono, że oba województwa należą do regionów średnio rozwiniętych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 355-366
Keywords: rozwój regionalny; mierniki rozwoju gospodarczego; funkcje trendu