Środowiskowe czynniki rozwoju regionów na przykładzie województwa lubelskiego - Kasztelan, Armand (Environmental Development Factors of Regions on the Example of Lublin Voivodship, 2010)
W artykule zaprezentowano środowiskowe czynniki rozwoju regionów. Wykorzystując metodę punktową, przeprowadzono analizę porównawczą wybranych wskaźników stanu, presji i ochrony środowiska województw w Polsce. Ponadto, wykorzystując metodę analizy SWAT, oceniono szanse rozwoju województwa lubelskiego w oparciu o czynniki środowiskowe. Województwo lubelskie należy do najczystszych ekologicznie obszarów Polski. Jednak, pomimo stosunkowo korzystnej sytuacji, istnieje szereg zagrożeń środowiska, których wyeliminowanie lub przynajmniej ograniczenie jest konieczne dla wykorzystania szans rozwojowych, wynikających z relatywnie wysokiej jakości środowiska.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 367-375
Keywords: środowisko; rozwój; region