Wpływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych na produktywność czynników wytwórczych w gospodarce goszczącej - ujęcie teoretyczne - Kozłowska, Anna; Szczepkowska-Flis, Agnieszka (The Influence of Foreign Direct Investment on Productivity Factor in the Host Country - Theoretical View, 2010)
W opracowaniu przedstawiono koncepcję, zgodnie z którą związek między poziomem nasycenia gospodarki kapitałem zagranicznym z tytułu absorpcji BIZ i produktywnością czynników wytwórczych w gospodarce goszczącej ma charakter nieliniowy. W rozważaniach całkowity wpływ BIZ na produktywność czynników wytwórczych w gospodarce goszczącej (efekt netto) traktowany jest jako wypadkowa efektu właścicielskiego (bezpośredni efekt BIZ) i efektów spillover (efekty pośrednie BIZ). Związek między BIZ i produktywnością czynników produkcji w ramach efektów spillover zmienia się z pozytywnego na negatywny po przekroczeniu pewnego granicznego poziomu nasycenia gospodarki kapitałem zagranicznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 446-456
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; produktywność