Luka technologiczna jako czynnik determinujący wpływ BIZ na inwestycje krajowe w gospodarce goszczącej - analiza empiryczna na przykładzie państw Europy Środkowo-Wschodniej - Kozłowska, Anna; Szczepkowska-Flis, Agnieszka (Technology Gap as a Factor Determinig the Impact of FDI on Domestic Investment in the Host Country - an Empirical Analysis for CEE Countries, 2010)
Celem przedstawionych w niniejszym opracowaniu badań była weryfikacja hipotezy, w myśl której zmniejszanie rozmiaru luki technologicznej w gospodarce goszczącej powoduje zmianę kierunku wpływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych na poziom inwestycji krajowych z negatywnego na pozytywny. Podstawą empirycznej weryfikacji przyjętej hipotezy badawczej była analiza przeprowadzona dla grupy krajów Europy Środkowo-Wschodniej w latach 1994-2007. Wyniki badania wykazały, że luka technologiczna była istotnym czynnikiem determinującym kierunek i siłę oddziaływania bezpośrednich inwestycji zagranicznych na inwestycje krajowe, a zmniejszenie jej rozmiarów do pewnego granicznego poziomu skutkowało zmianą kierunku oddziaływania BIZ na inwestycje krajowe z ujemnego na dodatni.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 457-472
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; inwestycje krajowe; luka technologiczna