Elastyczność zatrudnienia na współczesnych rynkach pracy - Kryńska, Elżbieta (Employment Flexibility on Contemporary Labour Markets, 2010)
Celem opracowania jest identyfikacja wybranych zjawisk na rynkach pracy państw wysoko rozwiniętych świadczących o zmianach w podejściu do problemu wewnętrznej i zewnętrznej elastyczności zatrudnienia w organizacjach. Skupiono się na takich zjawiskach, jak: prawna ochrona zatrudnienia, wykorzystanie nietypowych form zatrudnienia, gospodarowanie czasem pracy oraz stymulowanie procesów szkoleniowych. W opracowaniu przedstawiono pojęcie elastyczności zatrudnienia oraz dokonano analiz wybranych jej aspektów w latach 1998-2008 w krajach należących do OECD. Analizy te pozwoliły na sformułowanie konkluzji, z których najważniejszą jest, iż w krajach tych występują wyraźne tendencje do zwiększania elastyczności zatrudnienia, tak zewnętrznej, jak wewnętrznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 498-509
Keywords: rynek pracy; elastyczność zatrudnienia; elastyczność zatrudnienie wewnętrzna; elastyczność zatrudnienia zewnętrzna