Konieczność zmian w polityce innowacyjnej w kontekście wzrostu innowacyjności polskiej gospodarki - Łącka, Irena (The Necessity of Changes in the Innovation Policy in the Context of the Innovativeness Increase of the Polish Economy, 2010)
Artykuł omawia problem polityki innowacyjnej jako narzędzia oddziaływania na innowacyjność gospodarki. Autorka przedstawia cechy skutecznej polityki innowacyjnej, którą stosują kraje wysoko rozwinięte. Opracowanie prezentuje wyniki ostatniego raportu European Innovation Scoreboard 2009. Autorka omawia pozycję Polski w rankingu innowacyjności krajów UE. Na jego podstawie ocenia skuteczność polskiej polityki innowacyjnej i przedstawia jej słabe strony. Wymienia bariery wzrostu innowacyjności polskiej gospodarki. Artykuł wskazuje potrzebę dokonania zmian w krajowej polityce innowacyjnej oraz w wybranych obszarach polityki gospodarczej. Określa kierunki tych zmian, które w przyszłości pozwolą zmniejszyć dystans technologiczny Polski w stosunku do krajów wysoko rozwiniętych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 548-568
Keywords: polityka innowacyjna; ranking innowacyjności; Polska; zmiany w polityce innowacyjnej