Wydatki publiczne w Polsce w latach 2005-2008 - Marczakowska-Proczka, Joanna (Public Spending in Poland in the Years 2005-2008, 2010)
Niniejsze opracowanie jest próbą odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób wydatki publiczne w Polsce w najbliższych latach będą wpływały na ponowne wprowadzenie gospodarki na ścieżkę wysokiego wzrostu. Przedstawiono podstawowe zmiany, jakie zachodziły w wielkości i strukturze wydatków publicznych w latach 2005-2008. Ponadto odniesiono się do zmian w wydatkach publicznych w kontekście wyzwań długoterminowych stojących przed polską gospodarką.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 583-589
Keywords: fiskalne kryterium konwergencji; sektor finansów publicznych; wydatki publiczne; PKB; dług publiczny