Znaczenie instytucji dzierżawy w polskim rolnictwie - Marks-Bielska, Renata; Nazarczuk, Jarosław Michał (The Importance of Farming Lease in Polish Agriculture, 2010)
W pracy przedstawiono rolę i miejsce dzierżawy w użytkowaniu gruntów rolnych, po byłym państwowym sektorze rolnictwa i na prywatnym rynku nieruchomości rolnych. Przedstawiono zakres i zróżnicowanie terytorialne dzierżawy gruntów Skarbu Państwa w latach 1992-2008. Prawidłowy rozwój stosunków dzierżawnych uzależniony jest od odpowiedniej polityki rolnej państwa, jak i od obowiązujących zasad dzierżawy rolnej. Państwo powinno więc stwarzać racjonalne warunki dla funkcjonowania dzierżawy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 590-597
Keywords: dzierżawa; ziemia rolnicza; instytucje; Agencja Nieruchomości Rolnych