Instytucje jako filar konkurencyjności gospodarki - Miłaszewicz, Danuta (Institutions as Pillars of Economy Competitiveness, 2010)
Konkurencyjność międzynarodowa jest ważną płaszczyzną oceny możliwości gospodarek do osiągnięcia sukcesu na międzynarodowym rynku, sprostania wymaganiom gospodarki globalnej oraz zapewnienia ludności odpowiedniego poziomu dobrobytu. Rankingi konkurencyjności międzynarodowej tworzone przez różne zespoły ekspertów pozwalają nie tylko na ukazanie pozycji zajmowanej przez daną gospodarkę, ale także wskazanie katalogu czynników decydujących o poziomie konkurencyjności i zajmowanej pozycji. Analiza zależności instytucji i konkurencyjności międzynarodowej dla pięciu grup krajów przeprowadzona w tym opracowaniu oparta została na wynikach rankingu The Global Competitiveness Index (GCI) opracowywanego od 2005 r. przez World Economic Forum (WEF).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 609-621
Keywords: konkurencyjność międzynarodowa; instytucje