Zmiany na rynku pracy w Polsce w latach 1990-2008 - Niewiadomska, Anna (The Changes in the Polish Labour Market between the Years 1990 and 2008, 2010)
Głównym celem niniejszego opracowania jest prezentacja zmian, jakie zaszły na polskim rynku pracy w latach 1990-2008. Fakt, że w 1989 r. Polska rozpoczęła przejście z gospodarki centralnie planowanej do gospodarki rynkowej spowodowało radykalne zmiany w funkcjonowaniu całej gospodarki narodowej, w tym rynku pracy. W badanym okresie zmieniła się struktura pracujących według sektorów własności, jak również sektorów ekonomicznych gospodarki. Przedstawiono jak zmieniała się aktywność zawodowa ludności powyżej 15 lat oraz stopa bezrobocia. Na końcu zwrócono uwagę na kilka istotnych problemów polskiego rynku pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 656-672
Keywords: rynek pracy; bezrobocie; aktywność zawodowa; wskaźnik zatrudnienia