Metody i wyniki prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych w Polsce w okresie transformacji gospodarczej - Piątek, Dawid (Methods and Results of the State Owned Enterprises' Privatization during Economic Transition in Poland, 2010)
Celem artykułu jest charakterystyka głównych metod prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych w Polsce oraz ich rezultatów w okresie transformacji gospodarczej. Transformacja gospodarcza, która została zapoczątkowana w Polsce w 1990 r., oznaczała, że dominująca do tej pory własność państwowa musiała zostać zastąpiona przez własność prywatną, a więc niezbędne stało się podjęcie prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych. Zarazem sukces transformacji gospodarczej jako całości uzależniony był od sukcesu prywatyzacji. Wdrożony w Polsce model prywatyzacji zakładał wykorzystanie wielu metod przekształceń własności państwowej w prywatną. Wyniki prywatyzacji zdają się potwierdzać, że była to właściwa decyzja, która pozwoliła dostosować wykorzystywane metody przekształceń własnościowych do specyfiki prywatyzowanych przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 684-695
Keywords: prywatyzacja; przedsiębiorstwa państwowe; transformacja gospodarcza