Spółdzielnie socjalne jako forma aktywizacji zawodowej osób bezrobotnych - Politaj, Adriana (Social Cooperatives as a Form of Professional Activation of the Unemployed, 2010)
Spółdzielnie socjalne są postrzegane jako jeden ze sposobów na przywrócenie na rynek pracy osób długotrwale bezrobotnych. W Polsce działa około 200 spółdzielni socjalnych. W latach 2005-2009 zatrudniono w nich 350 osób bezrobotnych. Otrzymali oni dotacje z Funduszu Pracy na przystąpienie do spółdzielni socjalnej w łącznej kwocie ponad 2,6 miliona złotych. Ciągle jednak polskie spółdzielnie socjalne nie rozwijają się w takim tempie jak w innych krajach. Zmiany prawa dokonane w 2009 r. mają poprawić warunki zakładania i prowadzenia tego typu przedsiębiorstw, co powinno wpłynąć pozytywnie na rozwój tego sektora przedsiębiorstw w przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 721-730
Keywords: bezrobocie; spółdzielnie socjalne; reintegracja społeczna i zawodowa