Problem bezrobocia w województwie małopolskim w latach 2007-2009 - Puzio-Wacławik, Bogusława (The Problem of Unemployment in the Małopolska Region in the Years 2007-2009, 2010)
W opracowaniu omówiono sytuację na rynku pracy w Małopolsce w latach 2007-2009. Przedstawiono poziom stopy bezrobocia oraz zmiany tego wskaźnika w badanym okresie w województwie małopolskim oraz w Polsce. Następnie zaprezentowano strukturę bezrobocia wg płci, wieku i wykształcenia, a także z punktu widzenia innych czynników. W końcowej części przedstawiono wnioski oraz propozycje obszarów problemowych, w których podmioty rynku pracy powinny podjąć lub zintensyfikować działania, aby poprawić sytuację na rynku pracy w Małopolsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 740-754
Keywords: Małopolska; stopa bezrobocia; struktura bezrobocia; skutki; przyczyny; sytuacja gospodarcza