Elastyczność czasu pracy przedsiębiorstw - Polska na tle innych krajów Unii Europejskiej - Rękas, Magdalena (Working Time Flexibility - Polish Market in the European Context, 2010)
Nowe formy zatrudnienia oraz zmienny czas pracy to wymogi, jakie współczesna gospodarka stawia przed pracownikami i pracodawcami. W artykule zaprezentowano elastyczne formy czasu pracy i dokonano diagnozy stanu wykorzystania elastycznego czasu pracy w przedsiębiorstwach w Polsce na tle wybranych krajów Unii Europejskiej. Analiza porównawcza dotyczyła: pracy w niepełnym wymiarze godzin, ruchomego czasu pracy oraz tzw. konta czasu pracy. Analizę oparto na wynikach Europejskiego Badania Przedsiębiorstw przeprowadzonego w 2009 r. przez Europejską Fundację na Rzecz Poprawy Warunków Życia i Pracy. W artykule zaprezentowano także rozwiązania elastycznego czasu pracy dopuszczone w polskim Kodeksie pracy, zaś w podsumowaniu podjęto próbę wskazania pożądanych zmian w omawianym problemie badawczym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 755-767
Keywords: elastyczne zatrudnienie; elastyczny czas pracy; ruchomy czas pracy; konta czasu pracy