Rola kapitału ludzkiego w procesach koncentracyjnych przedsiębiorstw - Sokół, Aneta; Surmacz, Anna Owidia (Role of Human Capital in Enterprises Concentration Processes, 2010)
W literaturze przedmiotu zakłada się, że obecny sukces społeczno-gospodarczy uzależniony jest przede wszystkim od czynników niematerialnych, a mianowicie od wiedzy i innowacji. Zasoby te determinowane są przez wartość, jaką jest kapitał ludzki. Wiele uwagi poświęca się zatem jego prawidłowemu rozwojowi. Twierdzi się, że od jakości tego kapitału i jego wiedzy zależy ekspansja i rozwój przedsiębiorstw nie tylko odnoszących sukcesy, ale i tych, które potrzebują wyjścia z zapaści. W związku z tym w artykule zaprezentowano szczególne znaczenie kapitału ludzkiego w procesie fuzji i przejęć. Wskazano na potencjalne zagrożenie, jak i szanse wynikające dla pracowników nowych podmiotów gospodarczych powstających w wyniku koncentracji przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 807-820
Keywords: fuzje i przejęcia; koncentracja kapitałowa; czynniki determinujące podejmowanie decyzji