Zaufanie przedsiębiorców do banków w perspektywie finansów behawioralnych - Sołoma, Andrzej (Confidence in Banks among Entrepreneurs from Behavioral Finance Viewpoint, 2010)
Kwestia zaufania do banków w aspekcie racjonalności zachowań ich klientów znajduje również swoje odzwierciedlenie w ekonomii i finansach behawioralnych Z empirycznych badań autora, obejmujących 370 właścicieli mikro- i małych przedsiębiorstw usytuowanych w woj. warmińsko-mazurskim wynika, że w odczuciu 69% ogółu badanych lepiej korzystać z usług banku polskiego (bądź z przewagą kapitału polskiego), 10,1% wybiera bank z przewagą kapitału zagranicznego, a pozostali (20,9%) nie mają wyrobionego zdania na ten temat.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 835-849
Keywords: zaufanie; banki; finanse behawioralne