Polityka kursu walutowego a koniunktura gospodarcza w krajach Europy Środkowej w czasie światowego kryzysu gospodarczego - Stefański, Ryszard (Exchange Rate Policy and the Business Situation in Central Europe during the Global Economic Crisis, 2010)
Autor przedstawia wpływ polityki kursu walutowego na sytuację gospodarczą krajów Europy Środkowej w okresie światowego kryzysu gospodarczego na początku XXI w. W tym celu określił główne determinanty kształtowania wartości eksportu i importu badanych krajów. W wyniku analizy konkluduje: osłabienie walut Czech, Polski i Węgier wpłynęło na kompensatę negatywnych skutków pogorszenia się zagranicznej koniunktury dla ich eksportu (polityka kursu walutowego wpłynęła stabilizująco na ich sytuację gospodarczą); umocnienie waluty na Słowacji przyczyniło się do porównywalnego spadku wartości miejscowego eksportu i importu (kurs walutowy nie ustabilizował koniunktury gospodarczej i nie ochronił gospodarki przed negatywnymi zewnętrznymi impulsami koniunkturalnymi).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 877-889
Keywords: kurs walutowy; koniunktura gospodarcza; stabilizacja